BMW

Learn more about BMW models, products and services:

Adatvédelmi Nyilatkozat

0 min reading time

A összekapcsolt tesztjárművekkel „Connected Test Vehicle” kapcsolatos adatkezelés

Az Ön adatainak megfelelő kezelésében iránymutató számunkra a termékeink és szolgáltatásaink tulajdonságaival szemben tanúsított magas elvárása. Ennek során arra törekszünk, hogy a tényleges és potenciális ügyfeleinkkel megbízható üzleti kapcsolatot teremtsünk és tartsunk fenn, különös hangsúlyt fektetve az Ön személyes adatainak védelmére és integritására.

Javítani szeretnénk a jármű kényelmét azáltal, hogy új technológiákat vezetünk be a támogatott, összekapcsolt, részben automatizált és autonóm járművek komfortfunkcióinak továbbfejlesztése érdekében, és ezáltal biztonságos vezetési élményt kínálunk Önnek.

Mindezek érdekében a megfelelően jelölt, különböző érzékelőkkel felszerelt tesztjárműveinket adatrögzítéshez használjuk, beleértve a jármű környezetéről készült videofelvételeket és a jármű belső terében készült hangfelvételeket.

Ki felelős az adatkezelésért?

A Bayerische Motoren Werke Aktiengesellschaft (továbbiakban: „BMW”), székhelye 80788 München, Petuelring 130 és regisztrálva München HRB 42243 alatt, az EU adatvédelmi rendelet (röviden: „GDPR”, magyarul: Általános Adatvédelmi Rendelet) értelmében az adatkezelő az Ön videó- és hangfelvételekkel összefüggő személyes adatainak kezelésében a magas fokon és teljesen támogatott, összekapcsolt, részben automatizált és autonóm vezetési technológia fejlesztését illetően. 

Milyen adatokat dolgozunk fel és milyen céllal?

A megjelölt tesztjárműveink használatakor a közúti közlekedésben gyűjtött személyes adatait a következőképpen kezeljük:

A tesztjárművek különböző érzékelőkkel (mint pl. radar, ultrahang, GPS/helymeghatározási érzékelők), mikrofonokkal és videókamerákkal vannak felszerelve. A közúti forgalom (a tesztjármű környezete) video- és hangfájlokra rögzíthető, és további elemzés céljából elmenthető, és szükség esetén más szenzoradatokkal kombinálható.

A tesztjárművek különböző érzékelőkkel (mint pl. radaros, ultrahang, GPS/helymeghatározási érzékelők), mikrofonokkal és videókamerákkal vannak felszerelveA tesztjárművek különböző érzékelőkkel (mint pl. radaros, ultrahang, GPS/helymeghatározási érzékelők), mikrofonokkal és videókamerákkal vannak felszerelve

A videófelvételeket statikus és dinamikus közlekedési objektumok létrehozásához használjuk. Ezek lehetnek útburkolati jelek, autók, motorkerékpárok, kerékpárok stb. egyéni pozíciójukkal és mozgásukkal a tesztjárműhöz viszonyítva, de a gyalogosok pozíciójához és mozgásához viszonyítva is. A gyalogos lehetséges mozgásának – például az átkelési szándék – számításához ugyancsak elemezheti tekintetének irányát.

A hangfelvételeket a jármű belsejében, mint pl. a megkülönböztető jelzést, annak a felismeréséhez használjuk, hogy a haladó jármű félrehúzódjon, ha mögötte mentőautó szirénával és elsőbbségi joggal halad. A tesztvezetések közben használt videó-, hang- és érzékelőadatokat a közúti közlekedésben résztvevők és az alapvető közlekedési esetek felismerésére és a megfelelő reagálásra használjuk.  A felvételek további kiértékelésekor a videó-, hang- és érzékelőadatok a támogatott, csatlakoztatott, részben automatizált és autonóm vezetési funkciók algoritmusainak fejlesztésére és javítására szolgálnak.

Nem áll érdekünkben személyek azonosítása, és rendszereink nem erre a célra vannak konfigurálva, mivel erre nincs szükség a támogatott, csatlakoztatott, részben automatizált és autonóm vezetési platform fejlesztéséhez. Minden közlekedési objektum autóként, motorkerékpárként, gyalogosként stb. kerül kategorizálásra. Ennek ellenére a videó- és hangfelvételek tartalmazhatják egyéni személyek felvételeit a közúti közlekedésben, a jármű rendszámát vagy más személyes adatokat. Az alábbi képeken a járművek és a gyalogosok képei láthatók a vizsgálati jármű látómezőjében. Ezeket az algoritmus kizárólag „személyként”, „autóként”, „teherautóként” azonosítja és annak megfelelően osztályozza. A képeket nem használjuk az elhaladó gyalogosok vagy más járműmodellek és azok vezetőinek azonosítására.

Az alábbi ábrákon a videófelvétel (1. kép) és a szoftverrel nyert adatok láthatók, amelyek a következő objektumok azonosításából tevődnek össze: „teherautó = rózsaszín felület”, „autó = sárga felület” és „személy = kék felület” (2. kép).

Az alábbi ábrákon a videófelvétel és a szoftverrel nyert adatok láthatók Az alábbi ábrákon a videófelvétel és a szoftverrel nyert adatok láthatók

Milyen jogalapon történik az adatkezelés?

A tesztjárművek környezetében készített videó- és hangfelvételek (beleértve a gyalogosok és a vezető személyes adatainak felvételét is) gyűjtésének és kezelésének jogalapja a GDPR rendelet 6. cikkének (1) bekezdésének f) pontja szerinti adatkezelő jogos érdekei.

A BMW ezen videó- és hangfelvételek kezeléséhez és tárolásához kapcsolódó jogos érdekei a tesztjárművek üzemeltetési és a támogatott, csatlakoztatott, részben automatizált és autonóm vezetési platform továbbfejlesztési érdekeiből következik. A fejlesztés során a tesztjárművek által gyűjtött adatokat a támogatott, csatlakoztatott, részben automatizált és autonóm vezetés különböző funkcióihoz szükséges algoritmusok fejlesztésére és engedélyezésére használjuk. Ezen túlmenően a gyártás indítása után is fennáll a jogos érdek a tesztjárművek adatainak kezelésére. Ez különösen fontos (i) a hibaelhárítási szoftververzió fejlesztéséhez/engedélyezéséhez, (ii) bírósági eljárás elleni védelem érdekében vagy (iii) törvényi kötelezettségek, különösen a felügyelő hatóság követelményeinek teljesítésének érdekében.

Ezenkívül a BMW fokozott érdeke javítani a jármű és a közlekedés biztonságát saját vezetési rendszereinek fejlesztésével, mely ugyanakkor közérdekként is szolgál. A tesztjármű környezetében készített videó- és hangfelvételekre a támogatott, csatlakoztatott, részben automatizált és autonóm járművek biztonságos közlekedésének továbbfejlesztéséhez van szükség.

Meddig tároljuk az adatait?

A személyes adatait kizárólag addig tároljuk, ameddig az az adott célok szempontjából indokolt. Ha az adatokat több célra is feldolgozzuk, mihelyt az utoljára megadott cél teljesült, az adatokat töröljük vagy nem közvetlenül visszakövetkeztethető formában tároljuk.

Hogyan védjük az adatait?

Az adatait a technológia állásának megfelelően védjük. Például az alábbi védelmi intézkedéseket alkalmazzuk a személyes adatainak visszaéléssel vagy egyéb nem jogos kezelése elleni védelméhez:

A személyes adatokhoz kapcsolódó hozzáférés korlátozott számú felhatalmazott személynek csak a nyilvánított szándékhoz megengedett:

 • A gyűjtött adatok átvitele csak titkosított formában történik.
 • Az adatkezelésre szolgáló IT-rendszerek műszakilag elkülönítendők a más rendszerektől nem jogosult hozzáférések, mint pl. hacking megakadályozásának érdekében.
 • Ezen IT-rendszerekben a hozzáférés mindig felügyelt a visszaélések korai felismerésének és elkerülésének céljából.

Kinek továbbítjuk adatait, és hogyan védjük Önt eközben?

A támogatott, csatlakoztatott, részben automatizált és autonóm vezetési platform fejlesztés biztonságos és megbízható algoritmusainak fejlesztéséhez és validálásához több millió kilométert kell megtenni minden hardver és szoftver kombinációhoz, amelyet ezen a területen használnak. Ehhez nagy számú kamera-, hang- és érzékelőadatokra van szükség, amelyet egy vállalkozás egyedül nem gyűjthet.

Ezért az adatait kooperációs partnereinkkel osztjuk meg. A kooperációs partnereinkhez tartoznak: OEM partnerek a videó- és hangadatok közös használatához, hogy a duplikált és ezáltal felesleges tesztjáratokat elkerülhessük; egyetemek és intézmények, hogy a kutatás és a fejlesztés területén együttműködjünk, valamint szállítók (beleértve a fejlesztés- és technológiai szolgáltatókat). A videó-, hang- és érzékelőadatok kooperációs partnereinknek történő továbbítása szigorúan célhoz kötöttségnek van alárendelve (azaz fejlesztési célokra a magas fokon és teljesen automatizált vezetés terén).

A BMW és kooperációs partnerei ezeket az adatokat különösen (i) a platformon üzemeltetett szoftver fejlesztéséhez, engedélyezéséhez és finomításához és (ii) a szoftvernek a járművekbe történő integrálásához alkalmazzák. Az adatátvitel kizárólag titkosítva történik.

A BMW és kooperációs partnerei a videó-, hang- és érzékelőadatokat nem személyek azonosítására használják, mivel a támogatott, csatlakoztatott, részben automatizált és autonóm vezetési rendszerek fejlesztéséhez a személyes adatok nem relevánsak. A támogatott, csatlakoztatott, részben automatizált és autonóm vezetési platform fejlesztéséhez csak az releváns és szükséges, hogy a gyalogosok személyként (például az autókhoz és teherautókhoz viszonyítva) a mozgásirányukkal együtt legyenek felvéve.

Ha az adatait az Európai Unión (EU) kívüli országokban dolgozzák fel, a BMW megfelelő műszaki és szervezési intézkedéseket tartalmazó EU standard szerződéseket alkalmaz annak biztosításához, hogy a személyes adatai az európai adatvédelmi szabványok értelmében legyen kezelve. Ha az adatátvitel más országokban érvényes specifikus biztonsági intézkedéseit Ön szeretné megtekinteni, kérjük, használja az alább felsorolt egyik kommunikációs csatornát.

Az Európai Unió már megállapodott egy hasonló adatvédelmi szintben az EU-n kívüli egyes országokkal, mint pl. Kanadával és Svájccal. Mivel az adatvédelmi szint hasonló, ezért ezekben az országokban az adatátvitelhez különleges engedélyre vagy megállapodásra nincs szükség.

Az Európai Unión (EU) kívüli országokban történő adatkezelés esetén a BMW az EU megfelelő műszaki és szervezési intézkedéseket tartalmazó EU standard szerződéseket alkalmazza annak biztosításához, hogy az Ön személyes adatai az európai adatvédelmi szabványok értelmében legyenek kezelve. Ha az adatátvitel más országokban érvényes specifikus biztonsági intézkedéseit szeretné megtekinteni, vegye fel a kapcsolatot velünk az alábbiakban felsorolt egyik kommunikációs csatornán.

 

Kapcsolattartási adatok, az Ön jogai érintettként, valamint a panasz benyújtási joga a felügyeleti hatóságnál

A személyes adatainak használatára vonatkozó kérdéseivel javasoljuk, hogy forduljon a BMW ügyfélszolgálatához a következő e-mail-címen: datenschutz@bmw.de.

Ön fordulhat az illetékes adatvédelmi megbízotthoz is:

BMW AG
Adatvédelmi megbízott
Petuelring 130
80788 München


A tesztjárművek jelölése

A tesztjárműveket az alábbi vagy hasonló matricák jelölik, a járműveken elhelyezve:

A tesztjárművek jelöléseA tesztjárművek jelölése

Az érintett jogai

Az adatkezelés során érintett személyként a GDPR, valamint más vonatkozó adatvédelmi rendelkezések szerinti bizonyos jogait nálunk érvényesítheti.

Bizonyos esetekben a törvényi előírások vagy a rendelkezésünkre álló információk alapján nem tudunk tájékoztatást nyújtani minden adatról. Ilyen esetekben a felvett személyek adatait külön információk nélkül nem kérdezhetjük le. A tesztjármű környezetében felvett személyek külön információ nélkül nem azonosíthatók, és mivel erre a felismerésre a BMW által követett adatkezelési célokhoz nincs szükség, ezért nem végezhetünk külön adatkezelést azonosítási célokra a törvény erejénél fogva; ilyen esetekben a GDPR 15–20. cikk értelmében jogai kizárva lehetnek. Az Ön érintett jogai csak akkor alkalmazandók, ha külön információkat bocsát rendelkezésünkre, amelyekkel Önt egyértelműen azonosíthatjuk. Még külön ezekkel az információkkal sem tudjuk ellenőrizni az Ön adatokhoz való hozzáférési és törlési jogát, mert a videó- és hangfelvételeken személyeket nem azonosítunk és ezért nem tudjuk, kik az érintettek a felvételeken. Az Ön érintett jogai mások jogai által vagy más törvényi okok miatt az adattárolás szükségességéből adódó jogok által korlátozottak.

A tesztjármű általi adatgyűjtés közben és közvetlenül azután (pl. ha gyalogosként a kamera látómezejébe kerül, és felfigyel a felvételre) azonnal tiltakozhat, és megkérheti a vezetőt a releváns adatok törlésére.

A GDPR értelmében a BMW-el szemben érintett személyként mindenekelőtt a következő jogokkal élhet:

A hozzáférési jog (GDPR 15. cikke):

Ön bármikor kérheti tőlünk azon adatait, amelyeket Önről tárolunk. Ez a hozzáférés vonatkozik az általunk kezelt adatok kategóriájára, az adatkezelés céljaira, az adatok forrására, amennyiben ezeket az adatokat nem közvetlenül Öntől gyűjtöttük, és szükség esetén a címzettekre, akikkel az adatait közöltük. Az adatairól ingyenes másolatot szolgáltathatunk. Amennyiben további másolatot szeretne, fenntartjuk magunknak a jogot díj felszámítására.

A helyesbítéshez való jog (GDPR 16. cikke):

Ön kérheti tőlünk adatainak helyesbítését. Megfelelő intézkedéseket foganatosítunk ahhoz, hogy az adatokat, amelyeket Önről tárolunk és folyamatosan kezelünk, helyes, teljes és aktuális szinten tartsuk a legfrissebb, számunkra rendelkezésre álló információk alapján.

A törléshez való jog (GDPR 17. cikke):

Ön kérheti tőlünk az adatainak törlését, amennyiben ehhez a jogi feltételek fennállnak. A GDPR 17. cikke értelmében ez a következő esetben áll fenn:

 • az adatokra már nincs szükség abból a célból, amelyből azokat gyűjtötték vagy más módon kezelték;
 • Ön visszavonja az adatkezelés alapját képező hozzájárulását, és az adatkezelésnek nincs más jogalapja;
 • Ön tiltakozik az adatainak kezelése ellen, és nincs elsőbbséget élvező jogszerű ok az adatkezelésre, vagy tiltakozik az adatkezelés ellen a reklámküldemény céljára;
 • az adatokat jogellenesen kezelték.

Amennyiben az adatkezelés nem szükséges,

 • az Ön adatainak kezelését előíró, a ránk alkalmazandó jog szerinti kötelezettségünk teljesítésének biztosítása;
 • különös tekintettel a megőrzésre vonatkozó törvényes határidőkre;
 • jogi igények előterjesztéséhez, gyakorlásához vagy védelméhez.

Az adatkezelés korlátozásához való jog (GDPR 18. cikke):

Az Ön kérésére korlátozhatjuk az adatainak kezelését, ha:

 • Ön vitatja az adatok pontosságát, azaz arra az időtartamra, amely lehetővé teszi, hogy ellenőrizzük az adatok pontosságát;
 • az adatkezelés jogellenes, és Ön ellenzi az adatainak törlését, és ehelyett kéri azok felhasználásának korlátozását;
 • nekünk már nincs szükségünk az adatokra kezelés céljából, de Ön igényli azokat igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez;
 • Ön tiltakozott az adatkezelés ellen, amíg megállapításra nem kerül, hogy a jogos indokaink elsőbbséget élveznek-e az Ön indokaival szemben.

Az adathordozhatósághoz való jog (GDPR 20. cikke):

Kérésére az adatait – ha ez technikailag megvalósítható – egy más adatkezelőnek továbbítjuk. Ön erre csak akkor jogosult, ha az adatkezelés a hozzájárulásán alapul, vagy ez szükséges a szerződés végrehajtásához. Az adatainak másolata helyett megkérhet bennünket arra is, hogy az adatait közvetlenül egy más, Ön által pontosított adatkezelőnek továbbítsuk.

A tiltakozáshoz való jog (GDPR 21. cikke):

A saját helyzetével kapcsolatos okokból Ön bármikor tiltakozhat adatainak kezelése ellen, amennyiben az adatkezelés az Ön hozzájárulásán vagy a mi jogos érdekeinken vagy harmadik fél jogos érdekein alapul. Ebben az esetben az adatait nem kezeljük tovább. Ez utóbbi nem érvényes abban az esetben, ha mi bizonyítjuk, hogy az adatkezelést olyan kényszerítő erejű jogos okok indokolják, amelyek elsőbbséget élveznek az Ön érdekeivel szemben, vagy az Ön adatai jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez kapcsolódnak.

Az érintett jogainak teljesítésére előirányzott határidők

Mindig törekszünk a kérések 30 napon belüli teljesítésére. Ez a határidő olyan okokból meghosszabbodhat, amelyek az érintett specifikus jogaira vagy a kérésének komplexitására vonatkozik.

Panasz a felügyeleti hatóságnál

A BMW AG az aggodalmait és jogait nagyon komolyan veszi. Ha azonban Ön úgy véli, hogy a panaszának vagy aggodalmának nem tettünk megfelelően eleget, jogosult az illetékes adatvédelmi hatóságnál panaszt benyújtani.